MEDİTASYON NEDİR? MEDİTASYON NASIL YAPILIR?

Meditasyon, zihnin dinlenmesi ve normal uyanıklık durumundan tamamen farklı bir bilinç durumuna erişilmesi için uygulanan bilimsel faydaları kanıtlanmış, bir tekniktir.

Meditasyonda zihin açık, rahat ve içe odaklanır. Meditasyon yaptığınızda, tamamen uyanıksınızdır, ancak aklınız dış dünyaya veya etrafınızdaki olaylara odaklanmaz. Meditasyon, zihnin sessizleşmesi için tek yönlü bir içsel durum gerektirir. Akıl sessiz olduğunda ve artık sizi rahatsız etmediğinde meditasyon derinleşir.

Meditasyonun amacı, zihnin ötesine geçmek, barış, huzur ve mutluluk olarak tanımlanan temel doğamızı yaşamaktır. Fakat meditasyon yapmaya çalışan herkesin bildiği gibi, zihnin kendisi, kendimizle bu farkındalık arasındaki en büyük engeldir. Akıl onu disipline etme veya belirli bir yolda rehberlik etme girişimlerine direnir. Zihnin kendine ait bir fikri vardır. Bu yüzden birçok insan meditasyon için oturmakta ve sadece hayalleri ya da halüsinasyonları deneyimlemektedir. Derin meditasyonunun durgunluğuna erişmek zaman alır.

Meditasyon, ön yargılarınızı bırakmak, neyin açık ve net olduğunu görmek için kendinizi sakinleştirmenin pratik bir yoludur. Zihninizi eğitmenin en güzel yolu budur. Meditasyon, içsel boyutlarınızı sistematik olarak araştırmanızı sağlar.  Sakin olmayı öğrenmek insan vücudunun evrensel bir gereğidir.

MEDİTASYON NASIL YAPILIR?

Çeşitli meditasyon teknikleri var. Ancak en basit haliyle tarif etmek gerekirse; rahatsız edilmeyeceğiniz sessiz bir yer bulun. Sırtınız düz ve gözleriniz kapalıyken, bir mindere ya da sert bir sandalyede oturun. Daha sonra, farkındalığınızı vücudunuza getirin ve başınızı, boynunuzu ve sırtınızı destekleyenler dışında tüm kasların gevşemesini sağlayın. Kendinize zaman tanıyın ve vücudunuzdaki gerginliklerden kurtulma sürecinin tadını çıkarın. Meditasyon, bırakma sanatı ve bilimidir ve bu salıverme bedenle başlar ve sonra düşüncelere doğru ilerler.

Vücut rahatladığında, huzur içinde, farkındalığınızı nefese getirin. Nefes aldığınız sırada akciğerlerin hangi kısmının kullanıldığını fark edin. Eğer öncelikle göğsünüzle nefes alıyorsanız, rahatlayamayacaksınız. Nefesinizin öncelikle diyaframın hareketi yoluyla gelmesine izin verin. Kontrol etmeye çalışmadan nefesini gözlemlemeye devam edin. İlk başta, nefes düzensiz olabilir, ancak yavaş yavaş düzenli olmaya başlayacaktır. Nefesinizi açık ve kabul edici bir şekilde deneyimlemenize izin verin. Denetlemeyin veya kontrol etmeyi veya değiştirmeyi denemeyin.

Meditasyon sürecinde aklınızda birçok düşünce ortaya çıkacaktır: “Bunu doğru mu yapıyorum? Belki de başka bir yerde yapmalıydım? Faturayı yatırmayı unuttum.” bu ve bunun gibi yüzlerce şey aklınıza gelebilir. Bu gayet normaldir. Bu noktada, düşünceye tepki vermek yerine bu sürecin farkında olursanız, aklınızın ne denli huzursuz olduğunun farkına varacaksınız. Bu düşüncelere, ortaya çıktıklarında, tepki vermeden geçmelerine izin verirseniz, sizi rahatsız edemezler. Unutmayın sizi rahatsız eden düşünceler değil, onlara verdiğiniz tepkinizlerdir.

Bir düşünce geldiğinde, onunla ilgilen, ona açık ol ve geçmesine izin ver. Sonra nefesine tekrar geri dönebilirsin. Meditasyon, tepki vermeden içinde neler olup bittiğine katılmanızı öğretir ve bu da tüm farkı yaratır. 

Meditasyon terapötik bir uygulamadır. İç dengeyİ sağlamakla kalmaz , aynı zamanda içsel komplekslerinizi, olgunlaşmamışlarınızı, üretkenliğinizdeki reflekslerinizi ve alışkanlıklarınızı da ortaya çıkarır. Bu komplekslerde, alışkanlıklarda ve bağımlıklarda yaşamak yerine, farkındalığınıza getirilir ve onlara tüm dikkatinizi verebilirsiniz. Sadece o zaman temizlenirler. 

MEDİTASYON YAPMAYA BAŞLADIĞINIZDA NELER OLUR?

İlk başta fiziksel rahatlama ve duygusal sakinlik açısından ilerleme görebilirsiniz. Meditasyonun en önemli yararlarından bazıları, zaman içinde kendilerini kademeli olarak gösterir. Uygulamaya devam ettikçe, endişelerden ve takıntılardan kurtulmanın bir yolu olduğunu görürsünüz ve gerçekten özgürleşirsiniz. Bu dinginlik ve huzur, fiziksel sağlığı olumlu yönde destekler ve vücudun kendi kendini onarma yeteneği aktive olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir