Sağlıklı bağırsak mikrobiyomunuz yoksa, yediğiniz gıdaları yeterince sindiremediğinizi, dolayısıyla hücre ve dokularınızın yeterince beslenemediğini ve daha da kötüsü sindirelemeyen besinlerin vücudunuzda toksin olarak biriktiğini biliyormusunuz?
Mikrobiyota denilen milyonlarca bakteri insan gastrointestinal sisteminde yaşarlar ve genel sağlımız açısından oldukça önemli rol oynarlar. Beslenmemiz, bu bakterilerin kompozisyonunu ve metabolik aktivitesini şekillendirmeye yardımcı olur.
Peki sağlıklı bir mikrobiyota bu kadar önemli iken, mikrobiyota sağlığını geliştirmek ve sağlıklı bir bağırsak florası oluşturmak için neler yapılabilir?
Lifli beslenin: Sebze, meyve ve baklagillerdeki lifler mikrobiyota sağlığınızı geliştirir. Bu yüksek lifli gıdalar sağlıklı bakterileri, bağışıklık fonksiyonunu ve beslenme durumunu iyileştiren, iltihabı ve kronik hastalığı azaltan ve hatta ruhsal durumu ve davranışları düzenleyen metabolitleri besler. Her gün en az 30- 40 gram lif tüketmek iyi olur.
Prebiyotikler: Prebiyotikler sağlıklı bakterilerin yani Probiyotiklerin oluşmasına destek olan ve insan vücuduna birçok faydalar sağlayan diyet lifleridir. Her gün en az 5-8 gram bitki temelli prebiyotik tüketmeye çalışın. Karahindiba yeşillikleri, pırasa, soğan, sarımsak, kuşkonmaz, ıspanak, fasulye, muz, yulaf prebiyotik kaynaklarıdır. Sebze ve meyvelerin çoğu, gıdaları sindirmek için gerekli enzimleri ve probiyotiklerin oluşmasına destek olan prebiyotikleri taşır, ancak bu enzim ve prebiyotiklerden en iyi şekilde faydalanmak için sebze ve meyveleri mümkün olduğunca doğal hallerine en yakın haliyle tüketmeliyiz.
Probiyotikler: Tüketildiğinde bağırsağa yerleşip sağlığı iyileştiren canlı bakterilerdir. Ev yapımı yoğurt, lassi (ayurvedik baharatlı ayran) , kimchi, lahana turşusu gibi fermente gıdalar, normal bağırsak flora oluşumuna yardımcı olan zengin probiyotik kaynaklarıdır. Geniş spektrumlu bir probiyotik alarak da bağırsak floranızın yenilenmesine destek olabilirsiniz. Hangi probiyotiğin sizin için iyi olduğunu belirlemek için sağlık uzmanınıza danışabilirsiniz.
Antibiyotik Kullanımınızı kısatlayın: Antibiyotiklerin aşırı kullanılmasıyla insan mikrobiyatasındaki sağlıklı bakteriler kaybedilmektedir. Ancak, antibiyotiklerin yüzde 80’inin hayvansal tarımda kullanıldığı tahmin ediliyor, dolayısıyla antibiyotiklerde çevresel maruziyet de rol oynamaktadır. Organik ürünler kullanmak, yiyeceklerle gelen antibiyotik maddelerden sizi korur,unutmayın. Antibiyotik kullanımı için, ihtiyaç duyulan durumlar da vardır, ancak bir sağlık uzmanıyla görüşülmelidir.
🌷🌿